Some One Else Ministries

 

2015-12 Reizen december

Reis Sam en en Els naar Hongarije,  reis Norbert, Zsylvia, Tony en Peruska naar Vlissingen 

Reis Sam en Els naar Hongarije van woensdag 2 december t/m zondag 6 december
Woensdag 2 december t/m zondag 6 december 2015 is Sam naar Hongarije geweest. Het viel hem op het vliegveld in Eindhoven direct op dat er buitensporig weinig mensen aanwezig waren. Ook het vliegtuig was voor de helft met passagiers bezet. Het bleek dat mensen angst hebben om te vliegen na de aanslagen in Parijs.

Woensdag is hij direct na aankomst met Norbert naar de gevangenis gegaan, waar ze 2 ½ uur verbleven. Wat Sam hierover kan en mag zeggen is dat Norbert gitaar speelde en een aantal liederen zong voor de 8 belangstellenden die kwamen. Daarna heeft Sam het evangelie uitgelegd aan mensen die vrijwillig kwamen om te luisteren naar het Woord van God. Ze hebben tijd om na te denken over hun daden, wie ze zijn, waarvoor ze leven, enz. Mooi werk om te doen. Ik mocht aan den lijve ondervinden wat het werk van Norbert is. Hij bezoekt iedere week een dagdeel deze gevangenis en ziet de mensen vaak maar één keer, omdat ze wachten op hun straf en deze dan uitzitten in een andere gevangenis. Hij zei nog dat hij voor 1.000 mensen zou spreken en dan denk je aan een gemeente, maar God bedoelde voor hem 1.000 verschillende mensen die hij in de gevangenis zou ontmoeten.

Verder is Sam bij Norbert en Zsylvia thuis geweest om de relatie te versterken. Zij zijn met weinigen in hun gemeente en hebben een zware taak. Het is belangrijk hen te bemoedigen, omdat ze een belangrijke taak hebben: Pastoraat aan voorgangers van kerken, het wekelijks bezoeken van de gevangenis en het twee-wekelijks bezoeken van 4 huiskringen in Slowakije. Hij gebruikt voor al deze werkzaamheden zijn 19 jaar oude auto. Zelf heeft hij deze auto nu 10 jaar in zijn bezit en hij is er zuinig op. Sam heeft de financiën doorgenomen en mogelijke situaties besproken om zo mogelijk een andere auto te kunnen kopen.

Zaterdag zijn ze naar Hajdúhadház geweest, waar ijverig werd gewerkt aan het kerkgebouw. Inmiddels is een fundering gelegd in de kerkzaal. Tevens werd aan de buitenzijde van het gebouw ook nog op sommige plaatsen een fundering gelegd. Mooi om te zien hoe hard ze werken met wel 9 mensen om dit voor elkaar te krijgen. Zand opscheppen in twee kruiwagens en rijden naar de cementmolen. Het zand eruit scheppen en scheppen in de cementmolen, met cement er bij en water erbij, vervolgens de cementmolen draaien en leeg laten lopen in een kruiwagen. Vervolgens met de volle kruiwagen lopen naar de plek waar het cement moet komen en de kruiwagen leeg kiepen en dan zie je hoe weinig één volle kruiwagen feitelijk is. Tjonge wat een klus!

Toen Sam hen zaterdagavond vertelde dat Els en hij zondag 13 december als oudsten zouden worden aangesteld was hun eerste reactie vol overtuiging daar moeten we bij zijn, we komen!

Reis Norbert, Zsylvia, Tony en Peruska naar Vlissingen van vrijdag 11 dec tot woensdag 16 dec
En aldus geschiedde…. Terwijl Sam zondag 6 december naar huis ging, hebben zij de dagen erop hun huis in orde gemaakt om hun gasten te ontvangen die vrijdagnacht 11 december om 22.30 uur arriveerden met de auto na een 21 uur lange reis. Norbert kon de auto van zijn vader lenen.
Geweldig! Wat een feest!! Zaterdag hebben we hen de boulevard laten zien, zondag de samenkomst waar nog andere gasten bij aanwezig waren. ’s-Avonds bij Jan Labruyère, ons bestuurslid, gegeten. Vervolgens maandag de hoge duinen bij Zoutelande bewandeld en over strand met laag water terug, ’s-Middags het hospice in Middelburg, waar Els werkt, bezichtigd en aansluitend  nog 1 ½ uur sport gedaan in de gymzaal waar ons andere bestuurslid, Hylke Hylkema, werkt. Dinsdag na het ontbijt via de havens van Vlissingen naar Atlantic Bridge in Kruiningen en kennisgemaakt met de directeur John Oostdijk en vervolgens via Yerseke, de Zeelandbrug, de Oosterscheldekering en Veere weer terug naar Vlissingen.  Daar wilden ze eerst nog wat pindakaas en kaas kopen in de supermarkt, en een ruitenwisser voor de auto en terwijl zij een voorslaapje deden hadden wij onze eerste officiële oudsten-vergadering die avond. Woensdag om 02.00 uur vertrokken ze weer naar Hongarije om daar om 22.00 uur te arriveren.
samen eten / fellowship
Norbert en Szilvia zingen een lied nadat de oudsten zijn aangesteld
Een mooie gepaste reis, niet alleen na 10 jaar samenwerking, maar ook in verband met deze belangrijke gebeurtenis die alle betrokkenen raakt.