Some One Else Ministries

 

2009-04 Reis en foto's

Reis naar Hongarije met Some One Else Ministries – 15 t/m 25 apr 2009

Inleiding
Het was weer een indrukwekkende reis, waarin we de gevolgen van de kredietcrisis direct zien bij de zigeuners. Zo zijn er mensen werkloos geworden.
Medegedeeld wordt dat de vergoeding voor de (pleeg)kinderen per 1 juni 2009 van overheidswege wordt beëindigd. De wasmachine bij Toni en Peruska blijkt kapot, maar geld ontbreekt om een nieuwe te kopen. Een onverantwoorde situatie voor een voorgangersechtpaar met 4 eigen kinderen en 4 pleegkinderen, met regelmatig logés en de zorg voor de kerkgemeenschap.
Verder horen we bij een bakje koffie en tijdens een autorit dat ernstig zieken waar we in november 2008 voor hebben gebeden zijn genezen. Geweldig, prijst God. Ook deze reis bidden we weer met mensen en kijken we voor een ander kerkgebouw. Leest u ons uitgebreide verslag.
Voorbereidingen
Deze keer gingen wij, Sam en Els, met de auto naar Hongarije. Eerst hebben we met een aantal mensen gebeden bij ons thuis op zondagavond 5 april 2009.
We kregen veel aanreikingen door van wat er ons die reis te wachten zou staan. Zo zouden we bijv. met zieken bidden waarbij we niet veel woorden dienen te zeggen. De kracht ligt niet in de hoeveelheid woorden, maar in je autoriteit.
We nemen kleding mee, die Els eerst uitgesorteerd heeft. Ook krijgen we van een bedrijf 100 kopjes en schotels. Bij navraag blijkt dat ze die goed kunnen gebruiken, want nu dronken ze steeds uit plastic bekertjes die ze meerdere keren gebruikten, maar inmiddels waren die niet meer te gebruiken. Tevens nemen we 8 bijbels in de Hongaarse taal mee. Tenslotte krijgen we van onze kerk nog een koffiezetapparaat voor max. 80 kopjes. Geweldig! Tesamen met onze koffers is de auto goed beladen.

Woensdag 15 april 2009 / Donderdag 16 april 2009 - heenreis
Om 07.30 uur vertrekken we. Het is rustig op de wegen en het is goed weer. In Oostenrijk gaan we rond 19.00 uur op zoek naar een pension. Als we Haus "Elisabeth" zien klikt het direct en het blijkt een goede keuze te zijn. We gaan vrijwel direct slapen en om 06.00 uur begint een nieuwe dag. Als we bij de Hongaarse grens arriveren kopen we bij één van de 13 tolvignet huisjes een vignet. De prijzen voor hetzelfde vignet variëren van € 10,00, tot €13,00.
Dankzij de nieuwe rondweg bij Budapest, dienen we niet meer door de stad te rijden en vorderen we snel. Een rare situatie vinden we de prima nieuwe snelwegen waar relatief weinig verkeer rijdt, terwijl op de secundaire wegen veel verkeer is, met slecht asfalt, gaten en putten in het wegdek en geen verlichting.
We hadden onze aankomst willen melden met de Hongaarse mobiel, maar die werkte niet meer. Hij was langer dan een jaar niet gebruikt. Zodoende waren we opeens al om 16.00 uur bij Toni en Peruska. Toni was druk bezig zijn pas ingezaaide gazonnetje te sproeien. Verder waren er zusters uit de kerk om het huis nog schoon te maken. Stoelen werden voor ons neergezet en na 5 minuten zaten we aan de koffie in de zon. Het was zo'n 8 graden warmer als in Nederland.

2009-04-r (1)
2009-04-r (1)
2009-04-r (2)
2009-04-r (2)


Donderdag 16 april 2009 - huiskringen en TKT

Toni vertelt over de kerk in Debrecen die nu in huiskringen samenkomt i.p.v. in een kerkruimte. Wij bezoeken die avond twee huiskringen in Hajdúhadház. Bij Robbi en Latzo en bij Máti.
Op beide kringen delen we het woord, zijn er getuigenissen en vragen mensen om gebed, zodat we met ze kunnen bidden. Eén vrouw vraagt gebed wegens lichamelijke ziekte.
Daarna hebben we die avond nog een vergadering met de leidersgroep (TKT), omdat we vrijdag en zaterdag voor een conferentie in Budapest zijn uitgenodigd. Daar spreekt een Argentijns zendingsechtpaar Luis en Nancy Zapata. We besluiten te gaan.

Vrijdag 17 april 2009 - conferentie Budapest
Vandaag rijden we weer 300 km naar Budapest (incl. ophalen mederijders). Tijdens deze reis getuigd Janós in onze auto dat de man met keelkanker, waar we op de huiskring tijdens onze reis in november jl. voor hadden gebeden, genezen is. De dokters stonden versteld, ze begrepen er niets van. Wat een bemoediging om dit te horen.
Daarop vragen wij hoe de situatie is van de jongen van 12 jaar die kanker had en waarvoor we toen ook gebeden hebben. Ook deze jongen blijkt genezen! Ook horen we dat de ouders toen in die periode naar de kerk kwamen om God te zoeken, maar dat ze nu niet meer komen. Dat is jammer.
Het is goed en gezellig deze dagen zo eens met elkaar om te gaan in de auto, het hotel en op de conferentie. Ook de studies spreken aan en sluiten aan met waar we mee bezig zijn. Het blijkt dat de voorganger van deze Hongaarse gemeente (dus géén Gypsy-gemeente) het hele gebouw (een oude fabriek met 4 verdiepingen) heeft gekocht en dat er nu 4 kerken in samen komen. We bezoeken nog één andere kerk die ook op vrijdagavond samenkomst heeft. Tevens heeft deze voorganger voor ons 12 plaatsen gereserveerd in een hotel in Budapest.
Zaterdag 18 april 2009 - Conferentie Budapest
Tijdens deze dag hebben we ook tijd voor informele contacten. Nadat we eerst Janós en Zolti thuis hebben gebracht, zijn we om 21.00 uur weer thuis. Er wacht ons dan een heerlijk diner van Perusjka.

2009-04-r (4)
2009-04-r (4)
2009-04-r (5)
2009-04-r (5)


Zondag 19 april 2009 - sharing - kerkdienst - vergadering
's Morgens praten we met Toni over ontwikkelingen in ons leven, gezin, de kerk, de groei van onze bediening en over het ontstaan van de stichting SomeOneElse Ministries. Timea vertaald.
's Middags zijn we bij de jeugdgroep van 13.00 tot 14.30 uur. Daarna om 15.00 uur de gewone kerkdienst. Het blijkt dat behalve Franc (de vertaler) er nog een Oekraïnse voorganger met een Amerikaanse zendeling komt. Zo zitten we met zijn vijven vooraan en weten wij niet wie er zal spreken.
Maar wat blijkt? Na de uitbundige zangdienst, spreken we allemaal 15 minuten. Daarna spreekt Toni, vervolgens wordt Sam gevraagd voor 2 zieken te bidden, daarna komen er vrouwen naar voren voor bemoediging en troost, waarna de hele gemeente staat te dansen. Wat een happening.
Zondagavond deelt Toni zijn plannen om een zomerkamp te gaan houden voor de jeugd uit verschillende omringende landen.

Maandag en dinsdag 20 en 21 april 2009 - grond
Op deze dagen fietsen we door Hajdúhadház en kijken we naar mogelijkheden voor een gebouw dat geschikt is als kerkgebouw. Er staat een voormalige textielfabriek leeg (vanwege de concurrentie uit China). Verder is er braakliggende grond te koop om een kerkgebouw te laten bouwen. We bezoeken het stadhuis en worden voorgelicht.
Woensdag 22 april 2009 - conferentie Balatonmeer
06.00 uur is Toni al aan het telefoneren. 08.00 uur besluiten Toni en Sam na overleg om met Franc te rijden naar de conferentie van de "Mission" (=denominatie van deze zigeunergemeenten in Hongarije). Hij vertaalt daar. Verder zal Toni gesprekken hebben waarom hij niet is uitgenodigd en zullen we tijd hebben om samen op te trekken.
Na opnieuw 400 km gereden te hebben parkeer ik de auto 100 m. van de kerk waar de conferentie wordt gehouden en wacht rustig de ontwikkelingen af. 's Avonds eten Toni en ik ons lunchpakket op, praten bij, zoeken een geschikte Panzio en om 21.00 uur eten we in een restaurant en ontmoeten we nog enkele voorgangers en leden van het Amerikaanse bestuur dat ook in dat restaurant komt. Dat is een goed gesprek, muren worden afgebroken en bruggen gebouwd.

Donderdag 23 april 2009 - Pécs
Terwijl Franc de conferentie vertaalt gaan Toni en Sam naar Pécs (150 km), pastor Istvan ontmoeten die ziek is. Tevens blijkt dat een jong echtpaar graag gebed wil voor hun zieke baby die al vanaf de geboorte in het ziekenhuis ligt.
De nadruk ligt bij deze tussentijdse trip dus op het bidden met zieken. Sam moest denken aan de voorbede avond in Vlissingen en ervaart dezelfde kracht als thuis. Best bijzonder om buiten op het ziekenhuisplein samen te bidden, want de baby ligt op de IC en mag geen bezoek ontvangen (behalve de ouders).
Als we bij pastor Istvan in zijn flat zijn wordt het Sam teveel. Tijdens het bidden wordt hij overweldigd door een enorme bewogenheid gepaard gaand met huilbuien. Zoveel nood te zien. In vergelijking met de situatie in 2006, is de situatie nu erg verslechterd hier.
Om 15.00 uur rijden we terug naar het Balatonmeer. Toni bezoekt de conferentie nog van 17.30 tot 21.00 uur, waarbij Sam wacht bij de auto. Uiteindelijk zijn we met een aantal voorgangers, Toni en Franc nog in een restaurant, waar het Amerikaanse bestuur ook weer komt. Om 22.00 uur rijden we terug en arriveren we om 01.30 uur in Hajdúhadház.

Vrijdag en zaterdag 24 en25 april 2009 afscheid en terugreis
Op vrijdagochtend worden we ingelicht door een verkoper omtrent allerlei procedures bij aankoop van grond en het bouwen van een nieuw kerkgebouw. Hier komt nog heel wat bij kijken. We denken en bidden met Toni en de leidersgroep mee voor een oplossing.
Vrijdagmiddag nemen we afscheid en krijgen we een jong hondje kado. Een lief hondje blijkt ook als we terug in Nederland zijn. Iedereen wordt er verliefd op. We vertrekken om 13.30 uur en rijden direct door naar huis. Tijdens deze reis vertelt Els over haar dagen die ze bij Peruska in Hajdúhadház was, dat ze vrouwen thuis heeft bezocht en huiskringen, geholpen in het huishouden en met de kinderen opgetrokken, de jongste 5 waren thuis! Nu hoor ik pas dat de wasmachine bij Peruska kapot is. Jammer, daar hadden we wellicht bij kunnen springen.
Na 19 uur rijden en in totaal 5317 km komen we om 09.00 uur weer thuis in Vlissingen. Om 09.30 uur ontvangen we een sms van Henk waar we zijn, hoe het gaat. We smsen terug en 's-middags staat het al op de website. Geweldig! Zondagavond houden we een open huis, zodat we ons verhaal kwijt kunnen.

Aandachtspunten.
We brengen het volgende onder uw aandacht.
1. We vinden het onverantwoord dat Peruska en Toni zonder wasmachine moeten doen en de was naar familie brengen. Onze gedachte is dat niet alleen mannen goed gereedschap moeten hebben om te kunnen werken, maar ook vrouwen. Wij willen graag een nieuwe wasmachine geven, maar we vinden het leuker en beter als meer mensen deze last met ons willen dragen. U kunt op deze wijze voor 100% investeren in Gods Koninkrijk. Vermeld bij uw gift "wasmachine". (Toni en Peruska weten dit niet)
2. Wilt u bidden om wijsheid voor aankoop van grond of een ander gebouw. Het huidige kerkgebouw is te klein, omdat de gemeente groeit. Verder is het gebouw afgekeurd voor samenkomsten.
3. Tenslotte vragen we uw gebed voor de ontwikkeling van het jeugdwerk, zowel plaatselijk als (inter)nationaal.
Sam en Els
.

2009-04-f (1)
2009-04-f (1)
2009-04-f (2)
2009-04-f (2)
2009-04-f (3)
2009-04-f (3)
2009-04-f (4)
2009-04-f (4)
2009-04-f (5)
2009-04-f (5)
2009-04-f (6)
2009-04-f (6)
2009-04-f (7)
2009-04-f (7)
2009-04-f (8)
2009-04-f (8)
2009-04-f (9)
2009-04-f (9)
2009-04-f (10)
2009-04-f (10)
2009-04-f (11)
2009-04-f (11)
2009-04-f (12)
2009-04-f (12)
2009-04-f (13)
2009-04-f (13)
2009-04-f (14)
2009-04-f (14)
2009-04-f (15)
2009-04-f (15)