Some One Else Ministries

 

2008-01 Reis

Reis naar Hongarije met Sam en Lilian - 15 t/m 22 januari 2008

 Heenreis

In januari 2008 ben ik (Sam) met mijn dochter Lilian naar Hongarije geweest. Dinsdag 15 januari 2008 kwamen we aan om 18.30 uur. Exact 10 uur nadat we van huis vertrokken. De afstand lijkt steeds korter te worden. Eerst cadootjes uitgereikt. Er was sinds het laatste bezoek een baby geboren in het gezin van de voorganger. 's-Avonds het programma voor de week doorgenomen en van een Hongaarse maaltijd genoten.

Relaties bouwen
Deze reis lunchen we iedere dag bij de leiders thuis. Dat bevorderde de relaties en het vertrouwen nam toe. We kregen een goede indruk hoe verschillend iedereen leeft. Iedereen woont in een vrijstaand huis met een grote tuin rondom en een afgesloten hekwerk. Je komt gelijk in de woonkamer en op deze middelste kamer komen de andere kamers uit. Dit is bij de meeste Hongaarse gezinnen de situatie. De ruimte onder het dak is loze ruimte, voor de vogels.

Nyiredhaza en Debrecen
Donderdag hebben we Nyiredhaza bezocht, ca. 30 km noordelijker van Hajdúhadház. Na de kennismaking met een voorganger kregen we een rondleiding door de stad. 's-Avonds hebben we een kerkdienst bezocht in Debrecen, ca. 10 km zuidelijker van Hadúhadház. De kerk is gestart als huiskring, maar door de groei komen ze nu bijeen in een kerkgebouw. De kerk zat vol, zo'n dertig mensen. Het was een fijne dienst.


Pizza's en TKT
Vrijdag zouden we naar Olga in Oradea te Roemenië gaan. Zij is een zendelinge uit Zierikzee die Sam in 2005 heeft ontmoet en die daar een kinderopvanghuis runt. Inmiddels is dat werk in die mate gegroeid dat het een officieel erkende basisschool is. Uiteindelijk zijn we niet meer geweest omdat het teveel tijd kostte om een groene kaart te krijgen voor de auto. Toen hebben we gelunched in een pizzeria en daarna een tijd van gebed gehad in de kerk in Hajdúhadház. Rond 17.30 uur kwamen de mannen-en vrouwenleiders (TKT) bij elkaar in het huis van de voorganger en hadden we fellowship.
Zaterdag hadden we vrij, dus zijn we samen naar Debrecen geweest, maar het was slecht weer, dus halverwege de middag waren we terug. Toen heeft Sam 's-middags nog mensen thuis bezocht met de voorganger. 's-Avonds was de oefening van het zangteam voor de zondag. Daarna een huisbezoek.


Samenkomst
Zondag staat in het teken van de kerkdienst en is de climax van de reis. Sam heeft lekker gepreekt, Lilian heeft haar zegje gedaan en de voorganger deed een uitnodiging voor gebed aan het einde van de dienst. Eerst stond er één rij van 15 mensen om mee te bidden, maar al snel stond er weer een nieuwe rij van 15 mensen en daarna weer één. Heel fijn om te bidden met mensen, hen te bemoedigen, te laten merken dat ze belangrijk en van waarde zijn. Je ziet dat het gebed zijn uitwerking heeft. Mensen worden emotioneel, sommigen vallen neer. Het is Gods werk en fijn om te zien hoe je dan gebruikt wordt. De dienst duurde dus weer 3 ½ uur, en ja dan ben je toch wel moe. Daarna gegeten en nog een huisbezoek gebracht.

Huisbezoeken en terugreis
Maandagochtend een huisbezoek bij gemeenteleden die ook een baby hebben gehad. Was erg goed om daar te zijn. 's-Middag gelunched bij andere mensen aan huis en 's-avonds een studie gegeven aan de vrouwen TKT en daarna een laatste huisbezoek.
Het was deze reis opvallend om te zien hoe sommige mensen verder veranderd en gegroeid zijn. Verder was er een toename van vertrouwen en een gevoel van opgenomen zijn in de gemeente.
Dinsdag om 04.00 uur op, om 05.00 uur de taxi en om 08.30 uur waren we op het vliegveld Ferihegy 1 te Budapest. Het vliegtuig zou om 10.30 uur vertrekken, maar dat werd 10.50 uur i.v.m. uitgebreide veiligheidscontrole. Om 16.00 uur waren we weer thuis in Nederland. Moe, maar voldaan.

Sam en Lilian