Some One Else Ministries

 

2013-11 Reis
Verslag van de reis van Sam en Els naar Hongarije van za. 30 november tot en met di. 3 december 2013

Zaterdagochtend met Wizz-Air gevlogen vanuit Eindhoven naar Debrecen. Het valt op dat het vliegtuig vol zit. Er zijn ook Roemenen en Oekraïners die deze vlucht nemen. Zaterdagmiddag wachtte ons een gastvrije ontvangst door de Szilagyi familie in hun, door een houtkachel verwarmde, woning op de volkstuin. De hele familie was aanwezig. Behalve Toni en Peruska en de twee jongens, Toontje en Abraham, ook Timea, Cynthia en Debora, de drie meiden, die speciaal voor ons gekomen waren. Terwijl we over de volkstuin liepen reed Toontje (12 jaar) op een mini-motor over de grote volkstuin (20 m. breed en 200 m. lang), terwijl Abraham spijkers leerde slaan in het in aanbouw zijn kippenhok. Zijn grootvader hielp hem daarbij. Toni glunderde toen hij ons alles liet zien. Ook zijn 2 ganzen, 2 varkentjes en 12 geiten die los liepen in de volkstuin van de buren.

De jongste telg Filémon lag heerlijk in de armen van zijn moeder. We proefden warmte, blijdschap, liefde bij hun en bewogenheid bij ons. We ademden leven in en we dachten: “Wie overleeft en wie leeft nu eigenlijk”? We proeven hier het leven in al zijn facetten, terwijl de mensen in Nederland klagen over 8 euro netto minder pensioen, investeren in zonnepanelen die ze misschien ooit terug verdienen en zitten bij de open haard als sfeerverwarming. Twee totaal andere wereld. Zaterdagavond is Sam opnieuw getuige van ruilhandel. Een electrische cirkelzaag wordt in ontvangst genomen in ruil voor een DVD-speler met koptelefoon…..

Zondag wordt de kerkdienst gehouden in de verwarmde woonkamer in het oude woonhuis van Toni en Peruska, dat staat naast de in aanbouw zijn kerk. Met zo’n 40 mensen komen we samen en hebben we een geweldige dienst. Momenteel gaat de gemeente door een moeilijke periode vanwege het nog steeds in aanbouw zijnde kerkgebouw dat toch een behoorlijke last blijkt te zijn voor de gemeente. Velen hebben tijdelijk werk, maar ook doordat verschillende mensen shoppen in diverse gemeentes, zich nergens thuis voelen en nu een eigen groep zijn begonnen, lopen de inkomsten van de kerk terug. ’s-Avonds praten we stevig bij met vertaler Norbert erbij.
Maandagochtend is Toni behulpvaardig om met de buren even te rijden voor boodschappen in het dorp. Het blijkt toch vlug een uurtje tijd in beslag te nemen (heen en weer). Wij nemen die ochtend tijd om met Timea bij te praten over haar werk, en haar studieplannen. Maandagmiddag lunchen we bij Sonni. Vol trots laat hij zijn kachel zien. Zelf gemaakt naar eigen ontwerp! Ze zijn ook pleeggezin voor 5 pleegkinderen, hebben 3 eigen kinderen en oma bij hen in huis. n 25 km verderop en we rijden over onverharde binnenwegen in het donker. Een waar avontuur! Ook praten we bij Toni thuis verder met Toni, Norbert en Peruska. De volgende situatie wordt duidelijker.

Coöperatie en Foundation (voor werkgelegenheid)
In Hongarije heeft Toni met een broeder een Coöperatie opgezet om werk te kunnen creëren en mensen met behoud van een uitkering als vrijwilliger onbetaald werk te kunnen laten verrichten, zodat ze hun werkloosheids-uitkering behouden. Een prima initiatief.
Daarnaast is er een Foundation opgericht door Toni en een Zuid-Koreaanse zendeling, om een Farm-Project te starten, eveneens met het doel om werk aan te kunnen bieden, maar ook om zelf groenten te verbouwen en dieren te houden (ganzen, kippen, geiten en varkens). Feitelijk is dat de reden waarom Toni en zijn gezin nu op die volkstuin wonen, om dit projekt te starten en vorm en inhoud te geven. Ook een goed initiatief.

Association (voor bijbels onderwijs)
Dan is er een Association, opgericht door Norbert (onze vertaler) die tevens voorganger is van een kerk in een naburige gemeente. Deze Association is een interkerkelijk orgaan dat als doel heeft bijbels onderwijs te geven, educatie en integratie van zigeuners te bevorderen in Slowakije en in Hongarije. Ook Toni is hiervan lid en Ingemar (zendeling) en Inge (voorganger) beiden uit Zweden en Gábor (voorganger) in Slowakije. Dan zijn er de individuele zelfstandige kerken, zoals die van Toni in Hajdúhadház. Zij kunnen door een wetswijziging als kleine kerk niet geregistreerd worden als officiële kerk, maar mogen wel samenkomen. Dit verduidelijkte de situatie wel voor ons, maar ook waar wij wel en waar wij niet in willen participeren.

Desgevraagd vertelde Toni ons zijn zorgen en wensen, dat ze niet méér geestelijke hulp nodig hebben dan die welke Sam en Els ze geven. Wel zouden ze graag meer diaconale hulp willen ontvangen waar het gaat om materiële zaken. Zoals u weet is het kerkgebouw enkele jaren geleden door een wervelstorm verwoest. Er is destijds met de toen beschikbare middelen een tijdelijk onderkomen gebouwd. Voor een strenge winter is dit gebouw niet geschikt. Eigenlijk dient dit jaar op zeer korte termijn (vóórdat het gaat vriezen) het kerkgebouw winterklaar en liefst helemaal afgebouwd te worden, zodat ze niet meer hoeven samen te komen in een woonkamer. Dat is het nu belangrijkste, zodat we daar op dit moment de volgende actie voor houden.

Actie

Momenteel loopt er een actie voor hen die zich aangesproken voelen en die hierin willen investeren hetzij door een gift, hetzij door een lening. Wij verzoeken u vóór 1 januari 2014 te reageren door een bedrag over te maken en daarbij uw wens kenbaar te maken. Gift kerkgebouw of lening kerkgebouw. Bij een lening gelieve u onderstaande tekst aan ons te zenden via email en het bedrag over te maken. (Vermeld bij uw gift de bestemming waarvoor u geeft. U hoeft bij een gift geen strookje terug te sturen.)
Bankrekeningnummer: ING 35.92.357 .

Ik leen voor de afbouw van de kerk in Hajdúhadház een bedrag van 100 euro 250 euro.. 500 euro aan Stichting SomeOneElse Ministries. Deze lening is voor de duur van 5 jaar en zal in 5 jaarlijkse termijnen worden terugbetaald.
Naam…………………………………………………………………………………
Adres…………………………………………………………………………………………………
Postcode / Woonplaats………………………………………………………………………………
Telefoon…………………email…………………………………………………
handtekening
Stichting SomeOneElseMinistrie
Prattenburg 10
4385 EV Vlissingen
info@someoneelse.nl
www.someoneelse.nl