Some One Else Ministries

 

2011-06 Reis en foto's

Reis naar Hongarije met SomeOneElse Ministries – 15 t/m 28 jun 2011

Een indruk!
Dinsdagavond
voor de reis gebeden door Elma en Kees, Bert, Isabel en Els en Sam. Naast een sms-je en e-mails met bemoedigende woorden, worden woorden uit de Bijbel doorgegeven, o.a. Joh 17 dat Sam die week ervoor had gelezen tijdens zijn voorbereiding. Els kreeg die week ervoor van 2 mensen ook al Bijbelteksten door, Joh. 15:16 (zie ook website) en 1 Joh. 4:7, onze trouwtekst. Uiteindelijk liggen Sam en Els pas om 24.00 uur op bed, horen ze de wasmachine en slapen laat.

Woensdag om 04.45 uur uit bed. Els brengt Sam naar vliegveld Eindhoven. Het vliegtuig is voor 50% bezet valt Sam op. In Budapest blijkt dat zijn mobiel per ongeluk onderweg aan had gestaan en dat de batterij leeg is, zodat hij niet meer weet welk kenteken de taxi heeft. Terwijl Sam na 10 minuten eens gaat kijken, komt er net een taxi voorrijden en dat blijkt tussen alle andere taxi's de juiste taxi te zijn. Toch duurt het nog 1 ½ uur voor ze weg kunnen i.v.m. het wachten op andere passagiers. Er is redelijk wat verkeer op de weg. Om 15.00 uur arriveert Sam in H'haz, zodat hij om 15.30 uur bij Timea haar diploma uitreiking kan zijn (gymnasium), waarmee hij direct de Hongaarse gastvrijheid en cultuur proeft: eenvoudig geklede docenten, grote brillenglazen, 4 mensen die in één auto wegrijden (bij ons zou ieder met zijn eigen auto gaan), terwijl de studenten allen dezelfde kleding dragen, vlekkeloos verzorgd, keurig kapsel (jongens in hetzelfde blauwe streepjespak met stropdas en meisjes in het zwart met wit jasje). De hitte, 30 gr C, valt op Sam tijdens het aperitief. 's Avonds met Toni bijgepraat. In mei jl. was er een 3 weken durende demonstratie op straat van de nationalistische Jobbik partij tegen o.a. de zigeuners. Te zien op You Tube. Schrikbarend. Doet denken aan de jaren 30. Het wordt hierdoor een latertje.

Donderdag slapen ze uit en de kinderen ook i.v.m. vakantie. Het is gebruikelijk dat in de vakantieperiode tot 1 september sommige kinderen een tijdje logeren bij familie i/h dorp. 's Middags komt Norbert met zijn gezin en een 92-jarige vrouw. Deze vrouw heeft ondanks haar kleine pensioentje, enkele jaren geleden in geloof land gekocht. Zij heeft visie voor éénheid onder voorgangers en kerkleden en wil dit land daarvoor gebruiken. Dit past in onze visie. De verdere dag hierover met elkaar gesproken, haar bijzondere getuigenissen gehoord, O.a. hoe haar zeer intelligente man, die 7 talen sprak, tot bekering is gekomen doordat toen ze gingen slapen, zij dacht dat haar man sliep en zij in tongen ging bidden, terwijl haar man die nog wakker was dit hoorde, deze taal verstond en rechtstreeks door God werd aangesproken, maar ook hoe zij ertoe kwam juist dit stuk land te kopen in de nabijheid van H'haz, terwijl zij 40 km verderop woont. Een bijzondere vrouw, met veel visie, geloof, en plannen. Bijzonder vindt Sam het gebed dat zij onverwachts voor hem uitspreekt. Uiteindelijk gaan ze om 22.00 uur eten (in de open lucht bij het kampvuur), en spreekt deze vrouw onvermoeibaar door, terwijl sommigen moe en slaperig worden. Opnieuw een latertje.

Vrijdagochtend gaan Sam en Toni kijken voor tweedehands houten schoolstoeltjes die gebruikt kunnen worden in de kerk, maar ook bij evangelisatieacties in de straten. 's Middags is er de traditionele viering van de uitreiking van de basisschooldiploma's (van Deborah). 's Avonds is er tot in de late uurtjes de viering met familie van de goede resultaten van Timea en haar zus Deborah. Daarvoor zijn verschillende vrouwen al vanaf 08.30 uur bezig geweest met het bereiden van verschillende gerechten. In verband met de hitte (33 C) slapen verschillende meiden 's nachts op het dak van het huis.

Zaterdag
naar Slowakije met het zangteam. Nadere kennismaking met de leiders daar tijdens de lunch met om 16.00 uur de kerkdienst waarbij een krachtige zalving van de Heilige Geest is. De sprekers hebben afzonderlijk van elkaar uiteindelijk dezelfde boodschap dat mensen de Heilige Geest mogen ontvangen en zich verder mogen toewijden. Er wordt met veel mensen gebeden, waarbij Gaven van de Geest worden vrij gezet. 01.30 uur zijn ze thuis.

Zondagochtend
gaan Sam en Toni na uitvoerig overleg, in de druipende regen, met auto+ aanhanger en damp op de ruiten om de schoolstoeltjes. Toni is blij, dat we het kunnen kopen dankzij de giften voor het gebouw die we van verschillende mensen uit Nederland mochten ontvangen als reactie op de brief die in maart 2011 is verstuurd. Bij betaling en omrekening, blijken de kosten precies het bedrag te zijn dat is ontvangen. ( Euro 180, of 45.000 HUF) 's Middags de kerkdienst. Gods Geest stort Zijn vrede uit. 's Avonds wordt de planning voor de week gemaakt en gaat Sam relatief vroeg naar bed.

Maandag komt Toni met een voorstel of hij voor een paar maanden de support vooruit kan ontvangen. Dan kan hij om materiaal voor het dak van het kerkgebouw, zodat dit nu, met deze temperaturen, afgebouwd kan worden (voordat de regen komt). De rest van de dag overlegt Sam met Els en enkele bestuursleden via sms-jes. Dankzij sommige mensen die opnieuw willen investeren in dit werk, kan Sam om 23.30uur mede delen dat dit akkoord is. Sam ervaart deze vragen iedere keer als pijnlijk. We merken de laatste jaren dat de behoefte aan een groter draagvlak op meerdere gebieden wenselijker wordt, we zijn dan ook blij om te zien dat er meer mensen het werk steunen. Het werk geeft enorme kansen voor wederzijdse bestuiving en het uitwisselen van teams. Dit houdt hem 's nachts voor een groot gedeelte uit de slaap.

Dinsdag deelt Sam eerst zijn hart met Toni over zijn ervaringen in deze, maar ook of ze elkaar goed begrijpen. Vervolgens gaan ze materiaal kopen bij de plaatselijke timmerfabriek, wat 's middags geleverd wordt. Er wordt gelijk aan gewerkt door enkele jeugdleden. 's Avonds eten ze Letsjo, een speciaal Hongaars gerecht dat in vroegere tijden alleen door de "Hongaren" werd gegeten, omdat de gipsy's dit zich niet konden veroorloven. Tijden veranderen. Zij die toevallig 's avonds langskomen om te kijken naar het werk eten gelijk een bord mee.


Woensdag en de rest van de week werken gemeenteleden aan het dak, terwijl Sam zich voorbereidt op het bezoek naar de Oekraïne die middag. Om 17.30u is de kerkdienst aldaar en daarna wordt er gegeten bij de pastor thuis. Sam spreekt een profetisch woord uit voor de gemeente en met bijna iedereen wordt gebeden. God houdt van deze mensen, met een hart, een ziel, een lach op hun lippen, of treurigheid, een uitzichtloze blik, een kind op de armen van een 19-jarige vrouw. Een land met grote tegenstellingen rijkdom/armoede. De grenscontrole doet mij denken aan vroegere tijden, met anderhalf uur vertraging. Het is opnieuw diep in de nacht voor ze thuis zijn.

Donderdag een rustige dag met bezoek aan Norbert en zijn gezin om het bezoek aan Slowakije te evalueren en 's avonds samen te komen met zijn Hongaarse gemeente (niet zigeuners) in Nyiregyhaza. Het is een verrijking om zo samen te zijn en elkaar weer te zien.

Vrijdag bezoekt Sam gemeenteleden, waarbij een 15 jarig meisje een lied voor Sam speelt op haar fluit. 's Avonds gesprek met Toni waarin wordt bevestigd dat velen werkloos zijn, schuldproblemen hebben (woonlasten,gas,water,licht) en sommigen uit radeloosheid overwegen naar het buitenland te vertrekken voor werk. Als er al werk is in Hongarije zijn de lonen buitensporig laag. Er is geen minimumloon, geen toeslagen, etc.

Zaterdag wordt lesgegeven aan de Bijbelschool in Nyiregyhaza, voornamelijk fundamenteel onderwijs. Mensen zijn hongerig naar het evangelie. Het gesprek van vrijdag wordt voort-gezet. 's Nachts heeft Sam een bijzondere ervaring. Om 3.00 uur is hij opeens klaarwakker en krijgt hij voor iemand die in zijn gedachten komt woorden door, een boodschap. Hij schrijft deze woorden op met een Bijbelgedeelte. Dit gebeurt tot 6.00 uur voor in totaal vijf mensen.

Zondagmiddag is er de kerkdienst om 16.00 uur en deelt Sam mede wat er die nacht is gebeurd en bidt hij voor de vijf mensen die in de kerk zijn. Mensen ervaren de gebeden als bevestigend. Het is een vurige dienst waarin velen een boodschap delen, er wordt gedanst, gezongen en gebeden. Er zijn meerdere sprekers en getuigenissen, zodat de dienst uiteindelijk om 20.00 uur klaar is, maar het lijkt of de dienst net begonnen is.

Maandag wordt nog een keer ontbrekend materiaal voor het dak gekocht en begeeft de accu het van Toni zijn auto. We wachten een uur en bij de derde auto die langs komt wil iemand helpen. Sam slaapt die nacht niet meer, maar vlak voor het afscheid om 01.00 uur valt de stroom uit en zitten we in het pikkedonker. Mensen die hun stroom niet kunnen betalen, kunnen stroom inkopen en betalen vooruit een bedrag. Als dat bedrag verbruikt is, stopt de stroom. Dat is hier het geval. Na 10 minuten komt de taxi en rijden Sam en Timea naar het vliegveld. Timea gaat mee naar Nederland, omdat Sam haar peetvader is en zij nu na beëindiging van haar studie een paar maanden zomervakantie heeft.

Dinsdag om 12.15 uur worden zij opgehaald op het NS-station van Oost-Souburg door Sjaak Kuipers en zijn ze blij na deze lange reis thuis te zijn.

2011-06-f (1)
2011-06-f (1)
2011-06-f (2)
2011-06-f (2)
2011-06-f (3)
2011-06-f (3)
2011-06-f (4)
2011-06-f (4)
2011-06-f (5)
2011-06-f (5)
2011-06-f (6)
2011-06-f (6)
2011-06-f (7)
2011-06-f (7)
2011-06-f (8)
2011-06-f (8)
2011-06-f (9)
2011-06-f (9)
2011-06-f (10)
2011-06-f (10)
2011-06-f (11)
2011-06-f (11)
2011-06-f (12)
2011-06-f (12)
2011-06-f (13)
2011-06-f (13)
2011-06-f (14)
2011-06-f (14)
2011-06-f (15)
2011-06-f (15)