Some One Else Ministries

 

2006-03 Reis
Reis naar Hongarije met Sam - 9 t/m 15 maart 2006

Heenreis

U moet zich voorstellen dat ik donderdagnacht om 0100 uur van huis vertrek naar Flughafen Dordmund in Duitsland en vervolgens met het vliegtuig naar Budapest in Hongarije vlieg. Daar kwam ik om 09:00 uur aan en werd ik opgehaald door de voorganger en enkele broeders. Zij waren zo blij dat ik terug kwam, dat ze met de fotocamera klaarstonden en constant foto's namen. Grappig, want de mensen op het vliegveld dachten dat ik een beroemdheid was.
Eerst hebben we die dag enkele plaatsen rond Budapest bezocht. O.a. een niet-zigeuner gemeente, waar in april misschien een worship-seminar plaatsvindt. Om 16:30 uur gaan we richting Hajdúhadház, zo'n 300 km rijden en we moeten nog door Budapest, dus uiteindelijk komen we om 22:00 uur 's-avonds in Hajdúhadház aan.
Onderweg zien we veel sneeuw. Het is enkele graden onder nul. Er rijdt vrijwel niemand meer op de snelweg en de wegen zijn niet verlicht. Het is pikkedonker en je ziet de sterren aan de hemel staan. Enfin, lange dag achter de rug (vanaf 2 uur 's morgens) en ik ben blij als ik na het eten naar bed kan.
Ik slaap in het 2-persoonsbed van het voorgangers echtpaar en zij slapen elders in huis. Ik sta wederom versteld van de Hongaarse gastvrijheid. Ook het feit dat je in dit land nog echte seizoenen hebt valt mij op. 's Winters met een dik pak sneeuw en 20 graden onder nul. De standbeelden zijn ingepakt in zwart plastic.

Dorcascamping
Vrijdag en zaterdag zijn we met de leiders op een Dorcas-camping en beginnen we de cursus voor leiders. De voorganger doet dit erg formeel, met foto's, certificaten, en de Hongaarse en de Nederlandse vlag. Juist om aan te geven hoe belangrijk hij dit alles vindt (cursus, samenwerking).
Hij legt uit wat de bedoeling is: hij heeft vier bedieningen teams: het leidersteam, een worshipteam, een straat- / wereldevangelisatieteam en een ondersteunend team. Verder heeft ieder team een boekhouder. Het ziet er goed uit en is doordacht. Deze twee dagen zijn vooral voor relatie, er is geen strak tijdschema. Zaterdagavond worden alle teams in Hajdúhadház in de kerk voorgesteld. Iedereen is enthousiast. Na afloop is er een sandwich-party.

Zondag
Zondagochtend is er een avondmaalsdienst alleen met gemeenteleden, waarbij na afloop de mannen apart gaan en de vrouwen apart gaan en elkaars voeten wassen. Een bijzondere aangelegenheid. Indrukwekkend gewoon, ook om de verschillende voeten te zien, allerlei soorten en maten. Sommige voeten zijn rechthoekige hompen vlees zonder enige vorm. Mijn voeten steken schril af, zonder vet. Alle adertjes, spiertjes en tenen zijn te zien aan mijn voet.
Zondagmiddag de gewone kerkdienst waarbij veel gasten uit de omgeving aanwezig zijn. Zondagavond blijkt dat de vrouw van de voorganger jarig is. Daar was die dag nog geen aandacht voor geweest. We gaan uit eten i.v.m. de verjaardag. Iets wat heel ongebruikelijk is. Maar geweldig dat we dit doen en dat zij zich steeds minder schamen voor wie ze zijn.

Bidden en evalueren
Maandag verricht ik enkele individuele bezoekjes, waarbij ik voor de mensen bid en regelmatig profetische woorden uitspreek. Deze woorden blijken ook te kloppen.
We evalueren de ontwikkelingen. De profetie die ik in oktober gaf (de gemeente heeft een zalving voor worship en zal gebruikt worden voor worship en onderwijs) is een verre blik. De voorganger werkt de details uit. Ook eerdere profetiën gaan nu in vervulling. Er komen nieuwe mensen naar deze gemeente. Mensen ontmoeten God en denken:"is dit echt?". Ze blijven komen en willen gedoopt worden. Ik zie uit naar de volgende reis.

Sam.