Some One Else Ministries

 

2013-05 reis en foto's

Verslag van de reis van Sam en Els naar Hongarije van 11 mei tot en met 14 mei 2013
Zaterdag om 05.45 vertrokken Sam en Els naar het vliegveld in Eindhoven. Doordat Sam bij het boeken van de vlucht vergeten was koffers in te checken, hebben ze alleen handbagage en kunnen ze snel door naar de gate. Ze vliegen voor de eerste keer op Debrecen, een stad 26 km van Hajdúhadház. Deze mogelijkheid is er sinds 1 januari 2013.  Ze vliegen alleen op zaterdag en dinsdag. Ze zijn benieuwd hoe hen dit bevalt. Het vliegtuig zit nagenoeg vol! Er zijn mensen bij uit Roemenië en Oekraïne.

Norbert haalt Sam en Els op bij Airport Debrecen. Om 12.00 uur arriveren ze bij Toni en Peruska. Ze hebben eerst nog wijn gekocht in de 'Elèlmizer' om Avondmaal te kunnen houden.
Tjonge, de reis duurt nu dus van deur tot deur 6 uur! Je zou bijna alleen om de koffie gaan. Anders had je in de taxi nog 3 uur de tijd om even te wennen aan het landschap, de dorpjes, de mensen. Nu ben je er gelijk!
Goud of zilver heb ik niet zei Petrus, maar wat ik heb geef ik u in de Naam van Jezus. Ook Sam en Els brengen een boodschap van geloof, hoop en liefde. De komende dagen brengen ze een intensief programma met een indringende boodschap. In de kerken wel bekend als een 'Encounter': een ontmoeting tussen God en jij zelf. Op welke punten in je leven wil je gesnoeid worden en veranderen. Het gaat om zonden belijden, vergeving ontvangen en veranderd gaan worden door de vernieuwing van je denken>gedrag>gewoonten>gevoelens.
Eerst drinken we Kafé en lunchen we met elkaar. Het strikte tijdsprogramma hadden we al losgelaten. In deze landen moet je wel flexibel zijn. We praten eerst bij over de omstandigheden. De eerste vraag was “zien jullie niets?”. Jawel, maar we waren niet zeker. Peruska is zwanger en hoopt in augustus te bevallen van een jongen. 'Gratulada'(gefeliciteerd)! Daarna blijkt dat Toni zo’n 10 mensen, met een uitkering, aan het werk zet in de kerk, rond zijn huis en op een volkstuin(die ze hebben gekocht), zodat deze mensen daardoor hun uitkering behouden. Een baan die veel tijd opeist! Later blijkt dat een deel van hun huis is ingestort doordat een hondje naar ratten groef, waardoor een deel van hun huis verzakte en nu gestut wordt. Ze kunnen nu maar 2 slaapkamers gebruiken. Reden voor ons om af te zien van een geplande reis in juni/juli met drie personen. Sam overweegt wel om in de zomerperiode een keer alleen te gaan als het uitkomt.
Maandag zijn Sam en Els getuige van ruilhandel. Toni ruilt een oude Mercedes-truck (die afgekeurd is en nodig gerepareerd moet worden), een oude Volkswagen Golf, een grasmaaier en Peruska haar fiets in voor een terreinauto, waarmee ze gemakkelijk over onverharde wegen kunnen rijden naar de volkstuin.
Zaterdagmiddag nemen Norbert en Sam eerst samen de vertaling door, omdat de 'Google-vertaling' toch niet blijkt te kloppen. Als Toni om 15.00 uur arriveert, starten ze met het Encounter onderwijs tot 20.00 uur. Daarna bekijken ze het stukje land, volkstuin, waarop ze groenten, enz. verbouwen om self-supporting te kunnen zijn. Alles wordt duurder, ook groenten, terwijl als je al werk hebt, de lonen niet meestijgen.

Zondag is er de kerkdienst, waarvoor ’s-morgens geoefend wordt en alles klaargezet wordt. De dienst begint om 14.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Het valt ons op dat sommige mensen er niet zijn. Later blijkt dat net als in andere kerken sommige mensen de kerk verlaten vanwege problemen. Het raakt ons zeer!

Sam en Els zijn blij met Norbert zijn vertaling alle dagen. Norbert is voorganger van een kleine gemeente. Feitelijk een huiskring van ca. 10 mensen. Daarnaast heeft hij een gebedsbediening, werkt hij in Slowakije onder de zigeuners en bezoekt hij wekelijks de gevangenis. Naast pastoraat, evangeliseert hij ook met de muziekband en merkt op dat er in de afgelopen 5 jaar via het gevangenis werk zo’n 800 mensen tot geloof zijn gekomen. Met zijn gezin (Sylvia en twee kinderen) leven ze onder andere van de opbrengst van hun volkstuin.

Maandag vervolgen Sam en Els het programma, met Toni en Peruska, Norbert en Sylvia en henzelf. Na studies over vergeving en jaloezie en het doornemen van een lijst waarop ze zelf werkzaam kunnen zijn, nemen ze tijd voor gebed. De mannen bidden met elkaar en de vrouwen ook. In plaats een kwartier duurt dit bijna 2 uur. Daarna vieren we Avondmaal met elkaar. Vervolgens bidden we met zijn vieren voor elkaar als echtpaar. Een fijne intieme tijd van genezing waarin God Zijn werk doet.
Ook evalueren ze deze intensieve dagen bij een barbecue om 22.30 ’s-avonds. Het blijkt dat iedereen enorm positief is over de opzet, de persoonlijke getuigenissen van Sam en Els. Vooral hoe Sam in het verleden (1985) door een dal is gegaan en daar met behulp van de counseling van het C.P.C. (Jef  DeVriese en Dirk Lemmens) door heen is gegaan spreekt hen erg aan. Het vernieuwd worden in je denken>gedrag>gewoonten>gevoelens. Ook dat zonden benoemd worden maakte het voor hen herkenbaarder waar ze zich van kunnen en willen bekeren. Het was toch al de bedoeling dat de komende tijd het onderwijs gericht zou worden op de vernieuwing van je denken. Dus dit is een mooie bevestiging van het ingeslagen pad.

Doordat de tijd van de reis behoorlijk is ingekort ligt het in het voornemen van Sam om frequenter te gaan.
E.e.a. is mede afhankelijk van de financiële situatie. Er is behoefte aan onderwijs over de vernieuwing van je denken, heiliging en verzoening tussen/onder voorgangers, leiders, gemeenteleden. De nood is hoog.
Voor de toekomst willen we voor de andere gemeenteleden ook een Encounter organiseren. Toni en Norbert stellen voor om dit ook voor voorgangers te doen. Meestal ligt er een druk op voorgangers om hun imago hoog te houden, zij dienen een voorbeeld te zijn, terwijl Toni juist de nederige houding waarmee alles gegeven en gedeeld werd erg aansprak. Niemand is volmaakt, behalve de Heere Jezus. Hij weet als geen ander wat wij allemaal door maken. Dat aspect sprak Sam en Els ook aan dat door jezelf te zijn, ook in dit Encounter, problemen en oplossingen voor anderen bespreekbaar worden en muren worden afgebroken.
Bovenstaande wordt de komende tijd besproken in het bestuur. Graag vragen wij daar uw gebed voor.

Enquete
In verband met bovenstaande ontwikkelingen is het ook een mooie gelegenheid om een enquête te houden. Als u deze niet heeft ontvangen, kunt u deze invullen en retourneren, zodat we de gegevens kunnen bijwerken. Graag willen wij een beter inzicht krijgen in de mensen die betrokken willen blijven, geestelijk achter ons willen staan door gebed en zij die ons werk voor langere tijd financieel willen steunen. 

2013-05-f (1)
2013-05-f (1)
2013-05-f (2)
2013-05-f (2)
2013-05-f (3)
2013-05-f (3)
2013-05-f (4)
2013-05-f (4)
2013-05-f (5)
2013-05-f (5)
2013-05-f (6)
2013-05-f (6)
2013-05-f (7)
2013-05-f (7)
2013-05-f (8)
2013-05-f (8)
2013-05-f (9)
2013-05-f (9)
2013-05-f (11)
2013-05-f (11)
2013-05-f (12)
2013-05-f (12)
2013-05-f (13)
2013-05-f (13)
2013-05-f (14)
2013-05-f (14)