Some One Else Ministries

 

2011-12 Reis en foto's

Reis naar Hongarije met SomeOneElse Ministries – 8 t/m 16 dec 2011

Reisverslag Hongarije van 8 tot en met 16 december (geschreven door Kees)

Donderdag
in alle vroegte (Sam en ik) uit de veren richting vliegveld Eindhoven. Els zou een dag later vertrekken vanwege haar werk. Op het vliegveld de nodige formaliteiten en dan de lucht in. Ik moest toch wel even lachen in mijzelf toen we door de detectiepoort moesten van het vliegveld: alles van metaal moest uit zelfs onze bergschoenen, dus wij met onze sokken door de "poort". Ik moest denken straks staan we ook aan de hemelse poort alles moeten we dan ook afleggen we hebben en kunnen niets inbrengen dan alleen maar staan op zijn genade. Zo gingen we door de poort met lege handen en wisten dat God die alleen kan vullen om zo onze gevulde handen door Hem weer uit te delen. Je kunt ook alleen maar uitdelen als je helemaal leeg wordt van jezelf en je laat vullen door Hem. Om 10.30 aankomst in Budapest. De hele week prima weer gehad behalve de laatste dag. Toen liepen we als volgelopen sponzen doorweekt van de regen in Debrecen. Ik had de dag ervoor nog gebeden met Norbert "Let it Rain" geestelijk natuurlijk (nummer van M.W. Smith). Dat gebed werd dus die dag overvloedig verhoord. In Nederland hoorden we achteraf dat het hier veel geregend had. Op de goed geasfalteerde hoofdwegen, die aangelegd zijn door de Europese Unie, reden we naar Hajdùhadhàz, maar zodra we van de snelweg waren werd het een hobbelig avontuur. Je komt dan ook genoeg borden tegen met "pas op hobbelige weg". Ze hoeven deze borden eigenlijk niet te plaatsen, het is continue hobbelig. We worden door Peruska de vrouw van Toni hartelijk welkom geheten. Toni was bezig met het maken van een soort wok. 's-Avonds dan ook ingewijd met het bekende plaatselijke gerecht Letsjo een behoorlijk pittig gerecht met de nodige groene pepers erin. Leuk om te zien hoe het vuur onder deze wok werd aangestoken. Dit werd door Toni en Jozef gedaan. Het waren net twee kleine ondeugende jongens die het leuk vonden om fikkie te stoken. Later bleek dat Toni zich wat ontfermd over Jozef vanwege privé problemen. Ook moesten we tijdens dit "fire" moment ook ander "vuurwater" drinken "palenko". Volgens mij een eigen gebrouwen mengsel. Eén ding kan ik je ervan zeggen het dood volgens mij gelijk alle bacteriën die in je keel zitten het brand letterlijk je keel even schoon. Ik moet zeggen een onvergetelijke ervaring. Later in die week moesten we er nog een keer aan geloven.

9-12 's-Morgens gebedswandeling gehouden door Hajdùhadhàz. Wat meteen opvalt: allemaal schuttingen rond de huizen en allemaal een waakhond. De Heilige Geest liet me zien de schuttingen staan voor de muren rondom mensen hun hart en de waakhond staat voor de vijand. Heb deze woorden gedeeld in de gemeente dat we mogen bidden dat de muren rondom de harten van mensen zullen vallen en dat er maar Eén Iemand waakt over ons niet de waakhond, maar dat het Jezus is die over ons waakt. We mogen in zijn autoriteit deze waakhond wegsturen.
's-Middags naar HajdùSamson een huiskring bezocht. De rit ernaar toe was best spectaculair. De auto had een geluid als van een Porsche (uitlaat was een beetje kapot denk ik) het dashboardkastje was helemaal weg, alle draden zag je zitten, maar dat mocht de pret niet drukken. Veel belangrijker is dan de vraag als het maar rijdt. Toni, Sam en ik hebben mensen daar bemoedigd door het woord en gebed. We hebben tijdens de hele reis mogen ervaren dat we als team mogen hebben werken zonder rivaliteit, maar mochten genieten van elkaars gaven die God op dat moment gebruikte door ons (Sam en Els en Ik). Dit gaf ontspanning en bevestiging dat we op de juiste golflengte zaten in de woorden die uitgesproken zijn.

's-Avonds even geluisterd naar repetitie van het aanbiddingsteam. Dit was indrukwekkend en ontroerend. Je kent de woorden niet, maar je ervaarde Gods Geest die sterk aanwezig was. Aanbidding kent geen grenzen maar bind ons juist samen.

10-12 's-Middags bij de bijbelschool geweest waarin Norbert les gaf over het Nieuwe Leven in Christus. De cursisten bestonden uit leden van Toni zijn gemeente met het doel om volwassen leiders voort te brengen om zo een sterk fundament in de gemeente te leggen. Geweldig te zien de honger naar Gods woord en dit ook grondig te bestuderen. Er werd zelfs nog een toets afgenomen van de vorige lessen. Wat me hierbij opviel was veel teksten met korte krachtige uitleg. 's-Avonds gegeten bij vrouw met twee dochters en een zoon. Bij deze mensen Rakkott Kaposzta gegeten het smaakte voortreffelijk. Nog gebeden voor de gezinssituatie: man was veel van huis om toch maar geld te verdienen. Werd als een sterk gemis ervaren wanneer de man veel van huis was. Hij heeft 3 part-time banen. De zoon had verkering met een meisje die hekserij bedreef en één van haar dochters had het ook moeilijk om staande te blijven in de zaken die op haar afkwamen. We hebben voor al deze noden mogen bidden en het bij God mogen brengen.

11-12 Ik werd om 3.00 wakker met een gedeelte van een lied in mijn hoofd wat ik had gehoord tijdens het oefenen van de aanbidding op vrijdagavond ik heb hiervan een lied gemaakt, het was een indrukwekkend moment om dit lied op papier te zetten. Zondag in de kerkdienst dit lied gezongen. 's-Middags samenkomst gehouden. We ervaarden Gods Geest sterk aanwezig, maar ook de verbondenheid in Hem ongeacht taal en cultuur. Het was een feest. Sam, Els en Ik woorden gedeeld ter bemoediging en na de dienst met veel mensen gebeden als team. 's-Avonds met Toni en Norbert heel lang gesproken over de huidige situatie van de gemeente, maar ook over de nieuwe wetten die er aankomen in Hongarije. Dit baart toch wel de nodige zorgen. De staat gaat kleine kerken (minder dan 1.000 leden) sluiten na 1 januari tenzij ze lid worden van een bestaande denominatie die erkend wordt door de Hongaarse overheid. Ook komen er werkprojecten waaraan iedereen moet deelnemen. Wordt dit niet gedaan dan wordt de uitkering stopgezet.

12-12 's-Morgens met Sam en Els gewandeld door Hajdùhadhàz en 's-middags gegeten bij Zolli en Erika met zijn vader en ook Zolti en Linda. Heerlijke soep met daarna een ovenschotel, was een mix van paprika, spekjes en aardappel . Gesproken over de moeilijke samenwerking tussen de verschillende pastors in Hajdùhadhàz. Toni, Norbert maar ook de gemeenteleden bidden voor samenwerking, maar dit is nog een lang proces.

13-12 Op bezoek bij Janos in HajdùSamson en gesproken over hun gezinssituatie, hiervoor gebeden. We waren ook op bezoek op uitnodiging van Janos omdat de buurvrouw en haar man werk zochten in Nederland. Toch wel uit kunnen leggen dat Nederland geen land is waar je ineens veel geld kan verdienen. Deze droom leeft wel bij veel mensen.

14-12 Met de trein naar Nyiregyhaza waar Norbert woont. Wilde ons graag ontmoeten. We werden dan bij hem thuis uitgenodigd. Had hier sinds kort een kleine huisgroep opgezet van ongeveer 15 personen. In de stad werkt hij ook in de plaatselijke gevangenis. Samen voor zijn gezin, maar ook voor de plaatselijke gemeente en de stad gebeden en ook nog woorden ter bemoediging over hem uitgesproken.

15-12 Met Toni naar de plaatselijke houtfabriek geweest om daar een gedeelte te betalen van de schuld die ze hadden afgesloten bij deze fabriek. Dit i.v.m. de aankoop van materialen voor de kerk om die zo goed als dat gaat wind en waterdicht te krijgen voor de winter. 's-Middags naar Debrecen om de stad te bekijken. We moesten daar toch zijn om 's-avonds daar een huisgroep te bezoeken. Het was die dag heel slecht weer. We waren doornat van de regen. Maar als je dan 's-avonds in de huisgroep was dan vergeet je gauw weer alles. Zeker wanneer God in deze huisgroep aan het werk is door getuigenissen. We hebben deze groep kunnen bemoedigen. Al met al een reis met weer veel indrukken. Het mooiste van deze reis was wel dat we hebben op kunnen trekken als team Sam, Els en Ik. En mochten uitdelen als team wat God ons in ons hart heeft en had gelegd voor deze mensen.

2011-12-f (1)
2011-12-f (1)
2011-12-f (2)
2011-12-f (2)
2011-12-f (3)
2011-12-f (3)
2011-12-f (4)
2011-12-f (4)
2011-12-f (5)
2011-12-f (5)
2011-12-f (6)
2011-12-f (6)
2011-12-f (7)
2011-12-f (7)
2011-12-f (8)
2011-12-f (8)
2011-12-f (9)
2011-12-f (9)
2011-12-f (10)
2011-12-f (10)
2011-12-f (11)
2011-12-f (11)
2011-12-f (12)
2011-12-f (12)
2011-12-f (13)
2011-12-f (13)
2011-12-f (14)
2011-12-f (14)
2011-12-f (15)
2011-12-f (15)