Some One Else Ministries

 

2011-02 Reis en foto's

 Reis naar Hongarije met SomeOneElse Ministries – 4 t/m 9 feb 2011

Reisverslag februari 2011. Sam en Els hebben een goede en mooie tijd gehad. Vrijdag om 05.00 uur vertrokken ze in het donker naar Eindhoven om met het vliegtuig en de taxi door het besneeuwde Hongaarse landschap naar Hajdúhadház te gaan. Om 14.30 uur kwamen ze aan en hebben ze bijgepraat.

Vervolgens haalden ze Janos op (15 km) en reden ze over gladde en kapotte wegen in het donker 30 km om zigeuners te bezoeken die hongerig zijn naar het evangelie. Janos bezoekt deze mensen iedere week! Het betrof o.a. een man zonder benen in een rolstoel. Daarna hebben ze bij Janos en Erjika, zijn Hongaarse vrouw, nog een fijne avond gehad en gegeten. Timea was erbij om te vertalen.
Ze constateerden dat de situatie in Hongarije er slechter op is geworden. Veel mensen zijn zonder werk. Nu is het ook winter, 10 graden kouder als bij ons in Nederland.

Het viel hun op dat veel zigeuners zonder baan zijn. Ze leven van een minimum, een uitkering van de overheid van € 400,00 dat ligt onder het sociaal minimum. Ze blijven bijzonder gastvrij en delen wat ze hebben. Ze nemen tijd om kontakten te onderhouden en zodra er werk is, gaan ze aan de slag. Hoe anders als in Nederland, waar veel mensen alleen maar werken, werken en werken, terwijl ze in feite geld genoeg hebben om eens even niet te werken, maar soms vergeten te leven en hun leven te delen.

Temidden van werkloosheid, uitzichtloosheid en financiële zorgen, en met weinig inkomen zien ze kans om andere mensen te bezoeken en hen te vertellen over het Evangelie. Zo bezoeken Toni en Janos op 40 km wekelijks een aantal gezinnen die nu een huiskring vormen. Ook gaat Toni met enkele mensen uit de gemeente twee-wekelijks naar Slowakije (225 km) om te evangeliseren. Dit doen zij al 3 jaar en er zijn inmiddels 4 huiskringen. In mei worden opnieuw 5 mensen gedoopt. Er is een enorme openheid voor het Evangelie.
Zaterdag en de volgende dagen lunchten ze steeds bij andere mensen thuis. Hierdoor werden niet alleen de kosten gespreid, maar ook werden kontakten verstevigd en kregen ze een goed beeld hoe een ieder leeft. Óok 's-avonds dineerden ze op steeds andere adressen. Tussendoor bezochten ze de huiskringen en konden ze onderwijs geven over o.a. de Heilige Geest en het profeteren.De gemeente in Hajdúhadház heeft een moeilijke tijd. Het in aanbouw zijnde kerkgebouw is nog lang niet klaar en is niet geschikt voor de wintermaanden. Het ontbreekt hen aan geld om materialen te kopen. Ze kerken nu bij een gastgemeente op zondag, maar zijn daar als gast. Hoewel ze daar erg blij mee zijn, is dit niet ideaal voor de gemeente. Het is dan ook van belang dat ze vanaf mei weer in hun eigen kerk in aanbouw kunnen samen komen en dat ze de komende maanden de kerk af kunnen bouwen.
Vanaf 1 maart 2011 loopt er gedurende één jaar een actie waarbij u voor 20 euro per maand, of éénmalig een bedrag, de volgende projecten kunt sponsoren: De bediening van het voorgangersechtpaar in Hajdúhadház De bouw van de kerk, materialen in Hajdúhadház Het algemene werk van de stichting.

Ja, ik wil graag het volgende hierboven aangekruiste project m.i.v. 1-3-2011 ondersteunen met het aangegeven bedrag van € 10,00, € 20,00, € 50,00, ……….. (een ander bedrag) per maand gedurende één jaar / éénmalig. U dient het bedrag zelf maandelijks (of éénmalig) over te maken op het rekeningnummer van de stichting.
Naam en voorletters:………………………………
Telefoonnummer:……………………………………
Adres:……………………………………………..
Postcode en woonplaats:…………………………….
Email:……………………………………………..
Handtekening:……………………………………

U kunt via de email reageren of op andere wijze (tel., post, aan huis langs komen) Sam en Els Peene Prattenburg 20 4385 EV Vlissingen info@someoneelse.nl 06-44750100