Reis naar Hongarije met Sam, Els en Sjaak - 14 t/m 19 apr 2008

Proeven en ervaren

Voor mij (Sjaak) was het dan in april zover om mee te gaan met Sam en Els naar Hajduhadhaz in het oosten van Hongarije. Vooral om met alle zintuigen, samen met God, te proeven en te ervaren ... Wat gebeurt daar nu in Gods Koninkrijk en wat doen Sam en Els daar? Wat is hun plaats in het geheel?

De streek

Eerst iets over de streek daar. Niet heel ver van Roemenie dus. Wat je ziet, bestrijkt zo'n beetje mijn hele leeftijd van 58 jaar. Hele moderne dingen als pc's en vooral mobieltjes, maar ook tonnetjes als wc. Brommertjes waar m'n vader op reed en de laatste modellen auto's. Landhuizen maar ook heel veel flats uit de Oostblok tijd. De mensen die ooit in Kiev zijn geweest, zullen het direct herkennen. Kortom in sommige opzichten het "Openlucht Museum" in het groot.

De bevolking

De bevolking bestaat uit Hongaren, dat is duidelijk. Maar een groot deel van de Hongaren bestaat weer uit zigeuners. Niet in kampjes zoals hier, maar gewoon in wijken. Het percentage zigeuners weet ik niet zo direct, maar in Hajduhadhaz is misschien wel de helft. Worden ze gediscrimineerd? Zeker wel. Evangeliseren in de zigeunerwijken mag zonder vergunning, in de andere wijken niet.

Met de banen voor deze mensen is het niet zo best gesteld. Als je al iets hebt, is het meestal een eenvoudige en dus slecht betaalde baan. Maar het ligt ook zeker aan het opleidingsniveau. Er zijn nog heel wat mensen die niet kunnen lezen en schrijven. Maar zoals gezegd, verplaats je in de jaren 50, een halve eeuw terug, en je hebt een aardig beeld. Of er de laatste jaren een opgaande lijn is, durf ik zo 1, 2, 3 niet te zeggen. Sam weet dat vermoedelijk beter.

Zigeunergemeenten

Dan Sam en Els daar. Het gaat in feite om een groep van zigeunergemeentes in Hongarije. Toni is voorganger in Hajduhadhaz, maar heeft contacten over een veel groter gebied. Tot in Ozd bij Slowakije toe. Sinds kort is hij zelfs betrokken bij een nieuwe groep zigeuners in Slowakije zelf.

De taal

Toni spreekt de taal van de zigeuners en natuurlijk Hongaars, maar helaas geen Engels. Een van de voorgangers verderop spreekt wel vloeiend Engels. Een belangrijke man dus in het geheel. Hij weet ook veel van de cultuurverschillen tussen dit gebied en het westen. Maar er zijn gelukkig ook wat meisjes die wel eenvoudig Engels kunnen vertalen.

Wat is Sam's bijdrage?

Zoals ik het nu heb beleefd ligt Sam's bijdrage vooral in het profetische. Hij kan als "buitenstaander" inspreken. Samen met Toni richting geven aan de gemeente als totaal, maar ook op het persoonlijke vlak. Toni kreeg bij deze reis diverse objectieve bevestigingen. En verder wordt er dagelijks meegeholpen in de opbouw van het Lichaam van de Heer door prediking en onderwijs. En ook Els draagt inmiddels haar steentje bij. En deze keer mocht ik ook dagelijks wat bijdragen aan onderwijs en bemoediging. Mooi werk, absoluut dus. Al met al heb ik een mooie en vruchtbare tijd meegemaakt.

Sjaak